Mole v potravinách

 

Ako rozpoznať potravinovú moľu?
Potravinová moľa (Plodia interpunctella) je motýľ z čeľade krídlatkovitých. Je to bežný potravinový škodca rozšírený po celom svete, ktorého je veľmi ťažké sa zbaviť.

Dospelý motýľ má béžovohnedé krídla oddelené tmavým pruhom. Rozpätie krídel je asi 2 cm. Motýle zvyčajne kladú na povrch potravín 200 - 300 vajíčok, z ktorých sa potom liahnu biele larvy veľké asi 1 cm. V závislosti od teploty má potravinová moľa 2 až 5 generácií ročne. Mole zvyčajne lietajú v noci a cez deň ich možno vidieť len zriedka.

Prečo sú potravinové mole nebezpečné?
Môry napádajú potraviny, ktoré sa pokazili. K potravinám sa môžu dostať cez pevné obaly vrátane uzatvárateľných nádob. Prítomnosť lariev v potravinách spoznáte podľa bielych vlákien, ktoré húsenice okolo seba vytvárajú.

Nikdy nejedzte napadnuté potraviny! Vo výkaloch molí sa môžu množiť napríklad roztoče alebo plesne, ktoré môžu po konzumácii spôsobiť alergické reakcie, podráždenie slizníc alebo črevné ochorenia.

 

Objednávky vytvorené do piatka 3. 10. 2025 do 9:00 hod. budú odoslané v stredu 8. 10. alebo vo štvrtok 9. 10. 2025.